Magyarország nemzeti lobogójának katonai tiszteletadás kíséretében történő felvonása az Országház előtt

Helyszín: Budapest, V. Kossuth Lajos tér
Időpont: 2012. október 23., 9.00 

Az október 23-i állami ünnepségsorozat Magyarország nemzeti lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával veszi kezdetét a Kossuth téren, 9 órakor. A ceremóniát hagyományosan a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végzi. A zászló felvonására Áder János, Magyarország köztársasági elnöke ad engedélyt. Az eseményen részt vesz Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, az állami protokoll tagjai és a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület képviselői. 

Az ünnepségen közreműködik a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara és a Nemzeti Lovas Díszegység, valamint idén először a Honvéd Palotaőrség és a Honvéd Koronaőrség is tiszteleg a nemzeti lobogó előtt. Az eseményen hazánk történelmi zászlói is felvonulnak a Parlament épülete előtt. A ceremóniát a közszolgálati médiumok élőben közvetítik.


A nemzeti lobogót október 24-én, reggel 8 órakor vonják le katonai tiszteletadás kíséretében az Országház előtt. A zászló levonását a Honvéd Díszzászlóalj végzi.