Sajtószoba

Nagy érdeklődés kíséri az október 23-ai állami rendezvényeket
Sajtóközlemény - 2012.10.23.

Nagy érdeklődés mellett zajlanak az október 23-ai „A szabadság napja” nemzeti ünnep  állami rendezvényei. A  gyönyörű időben eddig több ezren vettek részt az eseményeken. Az Országgyűlés  épülete 10 órától várja a látogatókat, s eddig több mint hatezren meg is tekintették ingyenesen a Díszlépcsőházát, a Kupolatermet, a Honvéd Koronaőrök által őrzött szent koronát és a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrségének óránkénti zenés őrségváltását.

A Terror háza Múzeum szintén vonzza az látogatókat, hiszen ma egész nap, este hat óráig ingyenesen látogathatók időszakos és állandó kiállításai. A nyitást követő első két órában több mint ezren látogattak el a múzeumba.  A Magyar Állami Operaház pedig  - idén elsőként bekapcsolódva a nemzeti ünnep eseményeibe- délután három óráig várja az érdeklődőket családi programjaival, amelyen  eddig mintegy ezerhatszázan vettek részt. 

A Kossuth téren szintén családi programok fogadják a látogatókat, majd délután négy órakor kezdetét veszi az ünnepi műsor, amelyen beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.  Az ünnepséget követően a Ghymes együttes ad koncertet.


Sajtó Főosztály, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi MinisztériumBIZTONSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Az október 23-i nemzeti ünnep rendezvényeinek helyszínei által érintett fővárosi útszakaszokon, a rendezvények méltó lebonyolítása, valamint a programokra érkezők biztonsága érdekében forgalomkorlátozások lépnek életbe október 22-én, valamint október 23-án, amelyet a BRFK közlekedésrendészeti munkatársai biztosítanak.

MEGÁLLÁSI TILALOM LÉP ÉLETBE: 

2012. október 21-én 08.00 órától 2012. október 23-án 22.00 óráig a Bp. XI. ker.
Műegyetem rakparton a Bertalan Lajos utcától a Gellért térig.

2012. október 21-én 20.00 órától 2012. október 22-én 22.00 óráig a Bp. I., II. ker.
Döbrentei utcában a Döbrentei tértől az Ybl M. térig,
Jégverem utcában a Fő u. és a Bem felső rkp. között,
Bem felső rakparton a Jégverem u. és a Halász u. között,
Bem téren körben.

2012. október 22-én 08.00 órától 2012. október 23-én 21.00 óráig a Bp. V. ker.
Olimpiai Park parkolója,
Balaton utcában a Széchenyi felső rkp. és a Balassi B. u. között,
Balassi Bálint utcában a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között,
Markó utcában a Széchenyi felső rkp. és a Balassi B. u. között,
Szalay utcában a Honvéd u. és a Kossuth tér között,
Vajkay utcában az Alkotmány u. és a Szalay u. között,
Széchenyi felső rakparton a Markó u. és a Kossuth tér között,
Kossuth téren körben,
Akadémia utcában a Garibaldi u. és a Kossuth tér között,
Alkotmány utcában,
Vértanúk terén, 
Honvéd utcában a Szalay u. és az Alkotmány u. között,
Szemere utcában a Szalay u. és az Alkotmány u. között.

SZAKASZOSAN ÉS IDŐSZAKOSAN LEZÁRÁSRA KERÜL:

2012. október 22-én 14.00 órától 2012. október 22-én 19.00 óráig a Bp. I., II., XI. ker.
Műegyetem rakpart a Bertalan Lajos utcától a Gellért térig,
Szent Gellért tér,
Szent Gellért felső rakpart a Szt. Gellért tértől a Döbrentei térig,
Döbrentei utca a Döbrentei tértől az Ybl M. térig,
Ybl Miklós tér,
Lánchíd utca,
Clark Ádám tér,
Fő utca a Clark Á. tértől a Jégverem utcáig,
Jégverem utca a Fő u. és a Bem felső rkp. között,
Bem felső rkp. a Jégverem u. és a Bem tér között,
Bem tér.

2012. október 22-én 18.00 órától 2012. október 22-én 19.00 óráig a Bp. II., V. ker.
Bem felső rakpart,
Margit híd,
Szent István körút,
Bajcsy-Zsilinszky út a Szt. István körút és az Alkotmány u. között,
Alkotmány utca,
Kossuth tér.

2012. október 22-én 17.00 órától 22.00 óráig és 2012. október 23-án 07.00 órától 21.00 óráig a Bp. V. ker
Kossuth tér körben.

ÚTLEZÁRÁSOK ÉS TÖMEGKÖZLEKEDÉSI VÁLTOZÁSOK NEMZETI ÜNNEPÜNKÖN 

Az október 22–23-i programok lebonyolítása miatt változásokra kell számítani a tömegközlekedésben. Részletek a Budapesti Közlekedési Központ honlapján olvashatóak: www.bkk.hu.56 éve volt a Szabadság Napja – Az 1956-os Forradalomra emlékezünk
Sajtóközlemény – 2012. október 16.

A hagyományos helyszínekre, a Műegyetemhez és a Kossuth térhez várják a békésen ünnepelni vágyókat a nemzeti ünnepen, de számos új elem is lesz az idei programban. Az 1956-os forradalom 56. évfordulójának tiszteletére október 22-én, hétfő délután kezdődik a megemlékezés a Műegyetemnél, majd fáklyás menet indul a Bem téren át a Kossuth térre. Október 23-án, kedden 16 órakor a Kossuth téren mond ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. Az ünnepi műsorban közreműködik a Ghymes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, illetve a Szent István Zeneművészeti Gimnázium Kórusa is. Az ünnepi programokhoz csatlakozik a Terror Háza Múzeum, ahol rendhagyó történelemórákon vehetnek részt az érdeklődők, és az Operaház is, ahol családi programok lesznek. A Műegyetemen ’56-os filmeket vetítenek majd.

Az ünnepi programok – a történelmi eseményeket figyelembe véve – október 22-én, kedd délután kezdődnek, hagyományosan a Műegyetemnél tartott megemlékezéssel, ahol 15 órakor a Kormány nevében Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet. Majd az egyetemtől fáklyás menet indul a budai felső rakparton a Bem térre (Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Döbrentei utca – Lánchíd utca – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér útvonalon). A Bem téren rövid megemlékezés után 18 óra 30 perckor a menet továbbindul a Kossuth térre, ahol 19 órakor fellobban a Forradalom lángja.

A nemzeti ünnep napján, október 23-án 9 órakor a Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonásával kezdődik a megemlékezés, majd egész napos programok lesznek a téren. A világzenei koncertek sorában fellépnek: Buda Folk Band, Kiss Gergő és Barátai, Amatild, valamint a Pénzügyőr Zenekar. A téren október 22-étől tekinthető meg az ’56-os eseményeket bemutató fotókiállítás. Az ünnep alkalmából hagyományos, óránkénti őrségváltás is lesz a Parlament előtt. 

A Kossuth téren 16 órakor kezdődik az ünnepi műsor, beszédet mond Orbán Viktor kormányfő. Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Szent István Zeneművészeti Gimnázium Kórusa és a Ghymes együttes. 

Új elemekkel is kiegészül az idei program. Rendhagyó történelemórák lesznek október 16. és október 19. között a Terror Háza Múzeumban, amelyre a +36 1 / 374 26 84-es telefonszámon lehet regisztrálni. A Műegyetemen 10 órától 15 óráig a forradalomhoz kapcsolódó filmeket vetítenek, mint például a Szabadság, szerelem, a Mansfeld, a Megáll az idő című filmek. A belépés ingyenes. A Magyar Állami Operaház is csatlakozik az ünnepi programokhoz, ahol rendhagyó nyílt napra várják minden korosztályból az érdeklődőket. Meg lehet nézni a Magyar Táncművészeti Főiskola előadásában az Örvény című darabot, lesz operaházi séta a kulisszák mögé, opera ismertető, itt is lesz Olvasóliget, kiállítás és hangszervarázs. 10 órakor a Misztrál zenél. Mint minden nemzeti ünnepen, már hagyományként, ismét lesz Nyitott Parlament, 10 és 15 óra 30 perc között mindenki számára ingyenes lesz a belépés az Országházba. 

Sajtó Főosztály, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium