Díszünnepség a Kossuth téren

Helyszín: Budapest, V. Kossuth Lajos tér
Időpont: 2012. október 23., 16.00

A forradalmi események egykori helyszíne, a Kossuth tér 56 évvel az események után, a forradalom és szabadságharc emlékére rendezett programok szimbolikus helyszíne is egyben.  A Nyitott Parlament, valamint a családi programokat követően is várjuk a térre az ünnepelni vágyókat, ahol 16 órától Díszünnepséggel emlékezünk a szabadság hőseire.


15.30-tól a Pénzügyőr Zenekar térzenével fogadja a Kossuth térre érkezőket. 16 óra előtt pár perccel a fanfárok hangjaira bevonulnak Magyarország történelmi zászlói, majd a himnusz közös eléneklése után az MR Szimfonikusok előadásában felcsendül a dal, amely összeforrt az ’56-os forradalommal: Beethoven Egmont-nyitánya. 

Az eseményen Balás-Piri László, egykori ’56-os szabadságharcos emlékezik meg beszédében a sorsfordító történésekről. Az ünnepségen fellép a Ghymes együttes, amelynek az „Akkor is ’56” című dala először lesz hallható élőben a színpadon, az MR Szimfonikusok közreműködésével.

A megemlékezésen ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Az ünnepségen közreműködik továbbá a Pénzügyőr Zenekar és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara. A Díszünnepség narrátora Szöllősi Györgyi műsorvezető. 
Az eseményt a közszolgálati médiumok élőben közvetítik.

Az ünnepséget követően a Ghymes együttes lép színpadra ünnepi koncertjével.