Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékünnepsége a Műegyetemen

Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulája (Budapest, XI. Műegyetem rakpart 3-9.)
Időpont: 2012. október 22., 15.00

56 évvel ezelőtt ezen a napon a Műegyetem két karának hallgatói nagygyűlést hirdettek. A megelőző hetek eseményei arra indították a diákságot, hogy az oktatáspolitikával szembeni elégedetlenségüknek az egyetem vezetősége és diáktársaik előtt adjanak hangot.

A központi épület aulájába délután 3 órára meghirdetett nagygyűlésen 4-5 ezren vettek részt, és képviseltették magukat más felsőoktatási intézmények is. A gyűlésen a rektor az egyetemi tanács támogatásáról biztosította a hallgatóságot, és a hallgatók kimondták a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Egyesült Szervezetéhez (MEFESZ) való csatlakozásukat. Miközben követeléseiket pontokba fogalmazták, a hangulat egyre radikalizálódott.

Az eredetileg 25 pontos határozati javaslatból végül 16 pontos határozat lett, eltűntek belőle az eredeti, a diákság helyzetének javítását célzó intézkedések, megjelentek viszont a jellegzetesen pártellenzéki, az általános demokratizálódást szolgáló, valamint a nemzeti függetlenséggel kapcsolatos követeléseik.


Másnap, október 23-án az egyetemen nem volt rendes tanítás. Délutánra a hallgatóság tüntetést jelentett be, amelyet végül a pártvezetőség az utolsó pillanatban engedélyezett. A Műegyetem udvaráról induló felvonuláshoz egyre többen és többen csatlakoztak, a hallgatók röplapokat osztottak, és némán, jelszavak nélkül vonultak. A Petőfi szobor előtt találkoztak az ELTE és a műszaki egyetemek hallgatói, és együtt vonultak a Bem térre, hogy kifejezzék a lengyel események iránti szolidaritásukat.

A hagyományos Műegyetemi megemlékezésen azok előtt a fiatalok előtt tisztelgünk, akik 1956. október 22-én felléptek a nemzet függetlenségéért, kiálltak demokratikus eszméikért az elnyomó szovjet hatalommal és a kommunista pártvezetéssel szemben, és ezzel a fővárosi forradalmi események elindítói lettek.

Az Emlékünnepségen Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora mond köszöntőt, majd Hajtó Ödön, a „Műegyetem 1956” Alapítvány kuratóriumának elnöke, a forradalmi események egykori résztvevője idézi fel beszédében az 56 évvel ezelőtt történteket. Az ünnepségen megszólalnak a külhoni fiatalság képviselői, valamint elhangzik az egyetemisták és főiskolások '56-os követeléseit megfogalmazó 16 pont.

Az eseményen ünnepi beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Az ünnepségen részt vesznek hajdani ’56-os diákok és jelenlegi hallgatók, ’56-os szervezetek képviselői, egyetemi és szakmai szervezetek vezetői, illetve külhoni és anyaországi diákszervezetek képviselői is. 

A megemlékezés végén a Hősi Halottak emléktáblájánál koszorút helyeznek el Magyarország Kormánya, a BME, a „Műegyetem 1956" Alapítvány és a Rákóczi Szövetség nevében, Beethoven Egmont-nyitányának hangjai mellett.

Az esemény narrátora Czakó Julianna színművésznő, közreműködik Habóczky Máté színművész.

Az eseményt a Duna Televízió élőben közvetíti.