A Forradalom Lángjának fellobbantása a Kossuth téren

Helyszín: Budapest, V. Kossuth Lajos tér
Időpont: 2012. október 22., 19.00

56 évvel ezelőtt ezen a napon láng gyúlt a szívekben: a szabadság reménye. A Forradalom Lángja vezette hőseinket, és még 14 napig merészen lobogott, hogy aztán az elnyomó hatalom vérbe fojtsa a szabadságért vívott elszánt harcukat. De a forradalom lángját kioltani nem lehetett: a függetlenségbe és demokráciába vetett hit elevenen élt tovább, a láng szunnyadt csak, de el nem aludt, parázslott a megfelelő alkalmat várva még 34 éven keresztül.

Minden év október 22-én a Forradalom Lángjának jelképes fellobbantásával azokra a hősökre emlékezünk, akiknek szívében 14 napon keresztül lobogott a tűz, akik életüket adták a barikádokon a szebb jövőbe vetett hitért. A Forradalom Lángja a Kossuth téren erre emlékeztet bennünket ebben a 14 napban, hogy aztán november 4-én, a szabadságharc leverésének gyásznapján őrlángra állítva szunnyadjon a következő év október 22-éig.

Fotó: Botár Gergely / kormany.hu
A Forradalom Lángja a hagyományos útvonalon, a Műegyetemtől indulva érkezik a Kossuth térre, Csepel teherautókon korhű ruhába öltözött fiatalok kíséretében. A téren a Forradalom Lángját az ’56-os szervezetek képviselői fogadják, akik 56 évvel ezelőtt átélték a szabadságharc eseményeit.
A Forradalom Lángjának fellobbantását élőben közvetíti a Magyar Televízió.

Fotó: Botár Gergely / kormany.hu