Programok a Terror Háza Múzeumban

Helyszín: Budapest, VI. Andrássy út 60.
Időpont: 2012. október 23., 10.00–18.00

A Terror Háza Múzeum rendhagyó programokkal emlékezik meg a Forradalom és Szabadságharc 56. évfordulójáról. 

Az ünnep felvezetéseként, október 16. és 19. között a témát feldolgozó rendkívüli történelemórákkal, valamint filmvetítéssel elevenítik fel a közelmúlt sorsfordító eseményeit. A Múzeum szaktörténészeinek előadásában az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a világpolitika 1956. évi alakulásába, részletesen megismerkedhetnek a forradalom és szabadságharc hadi eseményeivel, vagy a forradalom leverését követő kádári megtorlás éveivel, de ’56 hőseinek emlékét is megidézik a széna téri ellenállók bemutatásával.


A rendhagyó történelemórára bejelentkezni a +36 1 374-2684 telefonszámon lehet, bővebb információ a programról: www.terrorhaza.hu.  

Október 16. és 19. között, minden nap 15 órától a „Játsszunk nyugodtan!" – 1956 című dokumentumfilm tekinthető meg a Múzeumban. Az alkotás az 1956-os Forradalom és Szabadságharc történetének állít emléket, Schmidt Mária és Tallai Gábor forgatókönyve alapján Török Ferenc filmrendező összeállításában. A film archív felvételek felhasználásával ábrázolja a forradalomhoz vezető utat, rajzolja meg Magyarország történetét a rendszerváltoztatásig. A főszereplő nem más, mint a magyar nemzet, melynek sorsát többek között Puskás Ferenc példáján keresztül ismerheti meg a közönség.

Október 23-án, nemzeti ünnepünk alkalmából a Terror Háza Múzeum állandó és időszaki kiállításai előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen látogathatóak. 
Emlékezzünk együtt 1956 hőseire! 
„1956 – Szabadnak lenni jó!” rendhagyó fotókiállítás a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban

Helyszín: Budapest, VIII. Pollack Mihály tér 8-10.

Időpont: 2012. október 16 – november 10.

„1956 – Szabadnak lenni jó!” címmel, formabontó történelemórával egybekötött fotókiállítás nyílik az MTVA és a Terror Háza Múzeum együttműködésének köszönhetően a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban, 2012. október 16-án. A kiállítás képanyaga szakít az eddigi hagyományokkal, és az ’56-os események sodrából a szabadság után vágyódó forradalmárok és hétköznapi emberek kezdeti bizakodását, lelkesedését és ujjongását mutatja be. 

Az MTVA 2011-ben nyitotta meg Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumát. A múzeumnak helyet adó épület egyben a forradalmi események egyik meghatározó helyszíne is volt, ezért a fotókiállítás mellett az érdeklődők megismerhetik a Rádióhoz kapcsolódó pontos történéseket. A tárlaton megtekinthető az ’56-os parlamenti stúdió élethű mása, valamint a kor technikai vívmányaival: lemezjátszóval, rádióval, magnetofonnal felszerelt, hangban és képekben is a kor hangulatát idéző helyszínek is.

Az idei kiállítás képanyagát az MTVA fotóarchívumából származó közel 1000 képből kiválasztott 56 db fotó alkotja. A képekben megidézett eseménysorozat ezúttal a nemzet szabadságvágyára, a megtorlás előtti időszak remény- és örömteli pillanataira fókuszál.

A tárlat megnyitására 2012. október 16-án kerül sor. A kiállítást Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese és Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója nyitja meg. A kiállítás november 10-éig tekinthető meg. Bővebb információ: www.muzeum.radio.hu.

Nagyítás a képre kattintva.