Családi programok a Kossuth téren

Időpont: 2012. október 23., 10.00–15.30

A nemzeti ünnep alkalmából nagyszabású világzenei koncertekkel, az MTI archív anyagaiból válogatott, az ’56-os eseményeket megidéző képkiállítással és olvasóligettel várjuk az érdeklődőket a Kossuth téren.

VILÁGZENEI KONCERTEK A KOSSUTH TÉREN:

Amatild zenekar

Időpont: 10.30–11.00   

Az Amatild zenekar világzenéjében a magyar népzene, az orientális zenei hatások, valamint a nyugati progresszív pop- és rockzene elemei találnak egymásra. Az együttes 2010 decemberében alakult. Az autentikus népdalok ősi képi világából ihletet merítő dalszövegeket az Imago Mundi együttesből is ismert Pénzes Matild, a zenét pedig Veress Gábor Csaba írja. A zenekart erősíti továbbá Juhász Róbert gitáros, Barabás Tamás basszusgitáros, Bede Péter fúvós valamint Clemente Gábor ütőhangszeres. Buda Folk Band

Időpont: 11.30–12.00

A 2007-ben alakult népzenei együttes tagjai városi fiatalok. Zenéjükben ott vibrál, ott lüktet a semmihez sem fogható eredeti magyar népzene, melybe beleszövődnek máshonnan merített zenei fordulatok, stíluselemek – kívülről jött hatások, amelyek a népzene eredeti szülőhelyétől távol, a nagyvárosban élő embert érik, érhetik. Mindezeket a saját egyéniségükön átszűrve áll össze a Buda Folk Band izgalmas, olykor lírai, mégis energiától duzzadó, sajátos hangzásvilága.Kiss Gergő és barátai
Időpont: 12.30–13.00

Akusztikus zenéjükben sokféle zenei hatás hallható, legfőbb elemek ezek közül a Kárpát-medencei népzene, a jazz, a blues és a klasszikus rockzene. Kiss Gergő és barátai október 23-i műsorukban a magyarsággal, a magyar szabadsággal és a sorssal kapcsolatos dalokat szólaltatnak meg a színpadon. Emellett XX. századi magyar költők – többek között József Attila, Kányádi Sándor, Dsida Jenő – megzenésített verseit is hallhatják majd az érdeklődők.

A zenekar tagjai:
Kiss Gergely – ének, gitár;
Ripszám Ágnes – ének, vokál;
Tóth Emese Tünde – kaval;
Bártfai Gábor – ütőhangszerek, basszusgitár;
és Fekete Károly – gitár.Pénzügyőr Zenekar

Időpont: 13.10–14.00

A Pénzügyőr Zenekar országosan ismert és kedvelt hivatásos fúvószenekar. Az együttes vezető karmestere Kapi-Horváth Ferenc pénzügyőr ezredes, karmestere Nyers Alex pénzügyőr őrnagy. Repertoárjuk igen sokszínű: a hagyományos fúvósindulóktól a modern fúvószenéig terjed. Játszanak opera-, operett-, musical-átiratokat, klasszikus és kortárs fúvósműveket, könnyűzenét. Alakzatok zenekar általi megformálásával egybekötött bemutatóik mindig nagy tetszést aratnak.