Fáklyás menet a Bem térre, koszorúzás és megemlékezés a Bem téren

Helyszín: Budapest, II. Bem József tér
Időpont: 2012. október 22., 17.00

1956. október 23-án a tömeg a Bem szoborhoz vonult. A téren az addigra már közel százezerre duzzadt demonstráló tömeg előtt Veres Péter, a Magyar Írószövetség elnöke felolvasta az Írók kiáltványát, Sinkovits Imre színművész pedig elszavalta a Nemzeti Dalt. Itt született meg a forradalom jelképe: a rákosista, szovjet típusú címertől megszabadított lyukas zászló.

A Műegyetemi ünnepséget követően, 16 óra 30 perckor a hallgatók egykori vonulásának útvonalán, a budai felső rakparton fáklyás menet indul a Bem térre. 

A menet útvonala: Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Döbrentei utca – Lánchíd utca – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér.
A menethez bárki csatlakozhat.


A Bem szobor előtt 17 órakor kezdődő hivatalos megemlékezésen a Rákóczi Szövetség nevében helyeznek el koszorút az ’56-osok emlékére. Ünnepi beszédet mond Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és a külhoni ifjúság nevében Hlavathy Katalin, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke. Az ünnepségen közreműködnek a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai. Az esemény narrátora Erdélyi Claudia műsorvezető.


Az ünnepséget követően korhű ruhába öltözött fiatalok Csepel teherautókon a Kossuth térre indulnak, hogy a Parlament előtt fellobbantsák a Forradalom lángját.