Világ- és népzenei koncertek

Helyszín: Kossuth tér
Időpont: 2011. október 23., 10.00–14.00


A színpadon hazai előadókat hallgathat a közönség, időrendi sorrendben fellépnek:

10.30     Illés Ferenc Trió
11.30     Orthent
12.30     Bohemian Betyars
13.30     Kiss Gergely és barátai

Illés Ferenc Trió

A zenekar tagjai a gypsy jazz jeles magyar képviselői, akik a Pesti kávéházaktól kezdve egészen a MÜPA nagyterméig számtalan színpadon kápráztatták már el a közönséget. Az együttes tagjai olyan zenekarokban működnek közre, mint a Budapest Bár vagy éppen a Group 'N' Swing.

A két manouche gitár és nagybőgő felállású, akusztikus gypsy jazz trió egyedi hangzását a váltakozó ritmusok és saját szerzeményeik teszik még izgalmasabbá. Zenéjüket Django Reinhardt szellemisége hatja át.

A zenakar tagjai: Illés Ferenc (szóló gitár), Jakab Viktor (ritmus gitár), Molnár Péter (nagybőgő).Orthent

Az orthent kifejezés olyan, kezdetleges stádiumban lévő talajformát jelöl, melyből az idő múlásával – különböző természeti tényezők hatására – bármilyen talajtípus kialakulhat. Az együttes neve jól szimbolizálja zenei kifejezésmódjuk állandó változását.

A zenekar 1999-ben verseket megzenésítő akusztikus formációként jelent meg a magyar zenei életben, majd 2003-tól a verseket népdalok és instrumentális szerzemények, az akusztikát pedig erősítők váltották fel a színpadon. Sok-sok csiszolgatás és tagcsere után jutottak el jelenlegi formájukhoz, műfajként kultúr-rock vagy világzeneként határozva meg magukat.

Dalaikban megjelennek a népi motívumok, ugyanakkor azok érzésvilágát a kornak megfelelő eszközökkel próbálják átadni, ezért zenéjük inkább modern megszólalású, és tudatosan mellőzik a népi hangszerek használatát. Maguk a népdalok azonban majdnem eredeti formájukban hangzanak el Tímár Sára népdalénekes előadásában. Ez a kettősség egy teljesen új hangulatú repertoárt tár elénk, mely az Orthent együttes sok éves munkájának gyümölcse.

Széles skálájú dinamikai és hangulati elemek, "képszerű látásmód" jellemzi az együttes megszólalását.

Az együttes tagjai: Tímár Sára (ének), Both Lóránt (gitár), Hajnal András (basszusgitár), Orosz Márton (dobok), Majoros Gábor (gitár).

Bohemian Betyars

A 2009-ben alakult etno-punk együttes különleges színfoltja a hazai alternatív zenei életnek. A zenekar neve egyszerre utal tagjainak művészi életmódjára és a repertoárban megjelenő magyar hagyományokra. A miskolci csapat zenéjében magyar, cigány és balkáni népzenei motívumok keverednek a ska, punk és rock stílusjegyeivel.

Koncertjeiken a saját számok mellett Gogol Bordello és Goran Bregović feldolgozásokat is játszanak, de olykor-olykor megszólalnak a Kistehén Tánczenekar klasszikusai is. Az élő fellépések során a jó hangulatot a lendületes, pörgős számok és az együttes mindenre elszánt tagjai garantálják.

A zenekar tagjai: Szűcs Levente (ének), Mihályfi Máté (elektromos gitár), Palágyi Máté (hegedű), Czégé Balázs (saxofon), Fehér Gábor (nagybőgő), Botár Richárd (dob).

Kiss Gergely és barátai

A zenekar 2009-ben szerveződött régi barátokból, akik a legkülönbözőbb stílusokban, több együttesben zenéltek már együtt a népzenétől a hard rockig. Ez a formáció Kiss Gergely versmegzenésítéseit és népdalfeldolgozásait tolmácsolja akusztikus hangszerelésben. A dalokban megjelennek a magyar és Kárpát-medencei népzenei motívumok, érezhető a jazz és a blues hatása, sőt néhol a keményebb rockos irányvonal is. Mindezt a sokszínűséget a zenészek és a dalok igyekeznek egy kerek egésszé összegyúrni.

Az együttes tagjai: Kiss Gergely (gitár, ének, vokál), Fekete Károly (gitár, vokál), Bártfai Gábor (basszusgitár, percussion, vokál), Tóth Emese Tünde (kaval.).     


Menü

Navigáció