A forradalom lángjának fellobbantása

Kosztolányi Dezső: Hazafiság

Ma szikratűz csak egy különc szivébe,
holnapra már nagy testvérérzelem,
mely a viharba is lobogva, égve
uralkodik büszkén százezreken.

Ma szikra, holnap láng, majd egy tüzerdő,
mely bíborával az égig lobog,
hiába tiprod el, mindég növekvő,
s ha szunnyad is, nem oltják el korok.

A fáradott ük, haldokolva még
nagy honszerelme égő fáklyalángját
átadja, s minden az utódra száll át.

Meggyújtja ő, s a tűzár szerteárad,
átadja gyermekének, ez fiának,
aztán tovább, tovább... S a fáklya ég!

1906A forradalom lángjának fellobbantása

Helyszín: Budapest, Kossuth Lajos tér
Időpont: 2011. október 22., 19.0055 évvel ezelőtt ezen a napon láng gyúlt a szívekben: a szabadság reménye. A forradalom lángja vezette hőseinket, és még 14 napig merészen lobogott, hogy aztán az elnyomó hatalom vérbe fojtsa a szabadságért vívott elszánt harcukat. De a forradalom lángját kioltani nem lehetett: a függetlenségbe és demokráciába vetett hit elevenen élt tovább, a láng szunnyadt csak, de el nem aludt, parázslott a megfelelő alkalmat várva még 34 éven keresztül.

Minden év október 22-én a forradalom lángjának jelképes fellobbantásával azokra a hősökre emlékezünk, akiknek szívében 14 napon keresztül lobogott a tűz, akik életüket adták a barikádokon a szebb jövőbe vetett hitért. A forradalom lángja a Kossuth téren erre emlékeztet bennünket ebben a 14 napban, hogy aztán november 4-én, a szabadságharc leverésének gyásznapján őrlángra állítva szunnyadjon a következő év október 22-éig.

A forradalom lángja a hagyományos útvonalon, a Műegyetemtől indulva érkezik a Kossuth térre, Csepel teherautókon korhű ruhába öltözött fiatalok kíséretében. A téren a forradalom lángját az ’56-os szervezetek képviselői fogadják, akik 55 évvel ezelőtt átélték a szabadságharc eseményeit.

A lángot fellobbantja Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Az eseményen jelen lesznek továbbá neves színművészeink: Balázs Péter, Benkő László, Blaskó Péter, Vidnyánszky Attila, Kubik Anna, Laklóth Aladár, Lukács Sándor, Kautzky Armand, Kiss József, Fazekas Andrea, Szarvas József és Szélyes Imre. Az ünnepség narrátora Tokaji Csaba színművész.

Menü

Navigáció