Sajtószoba

Közel 6 ezer ember a Nyitott Parlamenti Napon

A rossz idő ellenére idén is népszerűek az október 23-i programok. A Szabadság Napja Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával vette kezdetét a Kossuth Lajos téren, ahol a nap folyamán több ezren fordultak meg. A Budakesziről valamint a Műegyetemtől startoló Szabadság futamon több százan, a Nyitott Parlamenti Napon 17 óráig közel 6 ezer ember látogatott el az Országházba. Az Operatív Törzs jelentése szerint a nemzeti ünnep alkalmából tartott állami rendezvényeken semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

A városban továbbra is az 1956-ot idéző történelmi hangulatban közlekednek a 4-es és 6-os villamosok.

Budapest, 2011. október 23.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Sajtó Főosztály


 

Szabadság Napja - Az 1956-os Forradalomra emlékezünk
Ünnepi programok a hétvégén


Ismét kordonok nélküli, családi programokkal teli nemzeti ünnepre hívnak minden korosztályt a szervezők október 23., a Szabadság Napja alkalmából. Szombat délután a Műegyetemen lesz megemlékezés, ahonnan fáklyás menet indul a Bem térre, majd a Kossuth térre. Vasárnap a Kossuth téren lesznek családi programok, koncertek. Az ünnepet a „négyes-hatos” villamosra szállva is át lehet élni, csütörtöktől november 5-ig ugyanis a forradalmat idéző hangulatban közlekednek a villamosok.

Az ünnepi programok már október 22-én szombat délután elkezdődnek. 15 órakor a Műegyetemen ünnepi megemlékezés lesz, ahol a kormány nevében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mond beszédet. A Műegyetemtől hagyományos fáklyás menet indul a Bem térre, ahol a megemlékezés után a menet korhű ruhába öltözött fiatalokkal és Csepel teherautókkal az élen továbbindul a Kossuth térre, ahol 19 órakor fellobban a Forradalom lángja.  A megemlékezésen politikusok, fiatal színészek, közéleti személyiségek és az ’56-os szervezetek képviselői is jelen lesznek.

A Kossuth téren, a Forradalom lángjánál Szabadság koncert lesz Maróti Viki és a Nova Kultúr Zenekar közreműködésével.

Október 23-án vasárnap reggel a nemzeti lobogó felvonása után a Kossuth téri programokra várják az érdeklődőket. 10 órától az Olvasóligetben többek között Szente Vajk, Fenyő Iván, Kautzky Armand irodalmi feldolgozásokkal, korabeli dokumentumokkal idézi fel a forradalmi  eseményeket. A gyermekek számára 10 óra 30 perctől a szabadság témájában aszfalt rajzverseny lesz. Amíg a kisebbek rajzolnak, addig a felnőttek világ- és népzenét hallgathatnak a kisszínpadon fellépő  Illés Ferenc Triótól, az Orthent, a Bohemian Betyars együttesektől  valamint Kiss Gergő és barátaitól.

Már szinte hagyományként, vasárnap 10 és 18 óra között most is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt az Országház. A parlamenti sétára vállalkozók megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet, valamint a Szent Koronát. A Nyitott Parlament programra előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes.

A tavalyi kezdeményezést folytatva idén is kapcsolódik a programhoz Szabadság futam, amely vasárnap 9 órakor Budakesziről startol. A résztvevők innen a félmaraton távot együtt futhatják le a Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon versenyzőivel. A kevésbé vállalkozó kedvűek a Műegyetem központi épülete elől rajtolhatnak 3 km-es távval 11 órakor. A befutó az I. kerületi Czakó utcai sportpályán lesz, ahol Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester és Czene Attila sportért felelős államtitkár fogadja a  futókat.

Az ünnepre készülvén október 20-tól ötvenhatos hangulatot idézve fognak közlekedni a 4-es és 6-os villamosok, amelyek útvonaluknál fogva több ötvenhatos helyszínt is érintenek: mint a Széll Kálmán Tér, a Széna tér, a Blaha Lujza tér, a Corvin köz. A villamosokon a forradalmat és annak áldozatait felelevenítő fotók várják az utazóközönséget,  a megállókban a hangosbemondókon keresztül rövid, a forradalmi eseményeket megelevenítő bejátszások lesznek hallhatóak.

A nemzeti ünnep programjait a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Műegyetem ’56 Alapítvány, a Rákóczi Szövetség, a Budapesti Műszaki Egyetem és az Ultramarton Kft. együttműködésével szervezi.

 

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Sajtó Főosztály

Menü

Navigáció