Helyszín: Budapest, Kossuth Lajos tér
Időpont: 2011. október 23., 9.00


Nemzeti ünnepeink első hivatalos ceremóniája Magyarország nemzeti lobogójának felvonása az Országház előtt. Hasonlóképp kezdődik az ünnepi rendezvénysorozat október 23-án is, amikor az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójára, hazánk függetlenségért vérüket adó honfitársainkra emlékezünk.

A nemzeti lobogó ünnepélyes felvonását hagyományosan a Budapest Helyőrség végzi, amelyre a Magyar Honvédség főparancsnoka, Schmitt Pál köztársasági elnök ad engedélyt. A ceremónián részt vesznek a Diplomáciai Testületek tagjai, kormányzati szereplők, valamint további meghívott vendégek.

Fotó: Árvai Károly

Az eseményen közreműködik a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége, felsorakoznak továbbá a történelmi zászlók is a Parlament épülete előtt. Az ünnepség narrátora Czvetkó Sándor színművész, a Himnusz Bognár Szilvia népdalénekesnő előadásában csendül fel. A zászlófelvonást a Duna Televízió élőben közvetíti.

A nemzeti lobogót az Országház előtt az ünnep másnapján, október 24-én reggel 8 órakor vonják le katonai tiszteletadás kíséretében. A zászló levonását a Budapest Helyőrség végzi.