Helyszín: Budapest, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulája
Időpont: 2011. október 22., 15.00


55 évvel ezelőtt ezen a napon a Műegyetem két karának hallgatói nagygyűlést hirdettek. A megelőző hetek eseményei arra indították a diákságot, hogy az oktatáspolitikával szembeni elégedetlenségüknek az egyetem vezetősége és diáktársaik előtt adjanak hangot.

A központi épület aulájába délután 3 órára meghirdetett nagygyűlésen 4-5 ezren vettek részt, és képviseltették magukat más felsőoktatási intézmények is. A gyűlésen a rektor az egyetemi tanács támogatásáról biztosította a hallgatóságot, és a hallgatók kimondták a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Egyesült Szervezetéhez (MEFESZ) való csatlakozásukat. Miközben követeléseiket pontokba fogalmazták, a hangulat egyre radikalizálódott.

Az eredetileg 25 pontos határozati javaslatból végül 16 pontos határozat lett, eltűntek belőle az eredeti, a diákság helyzetének javítását célzó intézkedések, megjelentek viszont a jellegzetesen pártellenzéki, az általános demokratizálódást szolgáló, valamint a nemzeti függetlenséggel kapcsolatos követeléseik.

Fotó: Précsényi Árpád, egykori műegyetemi rektori hivatalvezetői fotói (az özvegy szíves hozzájárulásával)

Másnap, október 23-án az egyetemen nem volt rendes tanítás. Délutánra a hallgatóság tüntetést jelentett be, amelyet végül a pártvezetőség az utolsó pillanatban engedélyezett. A Műegyetem udvaráról induló felvonuláshoz egyre többen és többen csatlakoztak, a hallgatók röplapokat osztottak, és némán, jelszavak nélkül vonultak. A Petőfi szobor előtt találkoztak az ELTE és a műszaki egyetemek hallgatói, és együtt vonultak a Bem térre, hogy kifejezzék a lengyel események iránti szolidaritásukat.

A hagyományos Műegyetemi megemlékezésen azok előtt a fiatalok előtt tisztelgünk, akik 55 évvel ezelőtt felléptek a nemzet függetlenségéért, kiálltak demokratikus eszméikért az elnyomó szovjet hatalommal és a kommunista pártvezetéssel szemben, és ezzel a fővárosi forradalmi események elindítói lettek.

Az Emlékünnepségen Péceli Gábor, az egyetem rektorának köszöntője után Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter emlékezik meg ünnepi beszédével a sorsfordító eseményekről. Az ünnepségen megjelennek a hajdani 56-os diákok és a jelenlegi hallgatók, illetve határon túli diákszervezetek képviselői is. Hajtó Ödön, a "Műegyetem 1956” Alapítvány elnöke emlékbeszédében idézi fel az 56-os követeléseket megfogalmazó 16 pontot.

Az ünnepségen a Hősi Halottak emléktáblájánál koszorút helyeznek el Magyarország Kormánya, a BME, a „Műegyetem 1956” Alapítvány és a Rákóczi Szövetség nevében Beethoven Egmont Nyitányának hangjai mellett.