Megemlékezés a Műegyetemi 56-os Emlékműnél

Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtti tér (1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3-9.)
Időpont: 2013. október 21., 11:00

A 2006-ban felavatott emlékműnél tartandó hagyományos megemlékezésen Boross Péter volt miniszterelnök az 56-os Szövetség nevében emlékezik a szabadságharc hőseire. Az eseményen részt vesznek az állami protokoll tagjai, valamint az 56-os szervezetek képviselői. Magyarország Kormányának nevében Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár tart emlékbeszédet.

Az esemény végén koszorúkat helyeznek el az emlékműnél a szabadságharc áldozatainak tiszteletére. A szervezők a helyszínre várják mindazokat, akik szeretnék leróni kegyeletüket a forradalom áldozatai előtt.  

1956. június 28-án Poznańban munkásfelkelés tört ki: mintegy 100.000 munkás vonult az utcára élet- és munkakörülményeik javítását, valamint szabad választásokat követelve. Miután a tömeg megkísérelte elfoglalni az államvédelmi hivatal épületét, a karhatalmiak a tömegbe lőttek, majd zavargások törtek ki.

A biztonsági erők és a hadsereg délutánra megérkező alakulatai fegyverrel verték szét a tüntetést; az összecsapásoknak több mint hetven halálos áldozata ismert, mintegy ezren sebesültek meg, valamint félezer tüntetőt tartóztattak le. Ettől a naptól kezdve Lengyelországban tüntetéssorozat indult el, amelynek következtében rövidesen a megingott hatalmú sztálinista pártvezetést leváltották. Az új vezető, Władysław Gomułka a Nagy Imre első miniszterelnöksége idején, 1953 és 55 között zajló magyarországi reformpolitika mintájára a diktatúrát enyhítő demokratikus intézkedések bevezetésébe kezdett Lengyelországban. Moszkva fegyveres beavatkozással fenyegetőzött, válaszul október 19-én számos lengyel városban szovjetellenes tüntetéseket hirdettek.

A magyarországi reformellenzék rokonszenvezett a lengyelországi tüntetőkkel, és a diákság szervezkedése is felgyorsult az egész országban. Október 16-án, Szegeden megalakult a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Egyeséges Szövetsége (MEFESZ), az első, kommunistáktól független ifjúsági szervezet. Október 17-től Budapest, Sopron, Pécs és Miskolc egyetemi hallgatói is csatlakoztak a MEFESZ-hez.

Csakhamar a Budapesti Műszaki Egyetem vált a fővárosi események gyújtópontjává. Az egyetemi ifjúság október 22-re nagygyűlést hirdetett, amelyen csatlakoztak a MEFESZ-hez, és 16 pontban fogalmazták meg követeléseiket. Másnapra a Bem-szoborhoz a lengyel eseményekkel rokonszenvező tüntetést hirdettek.