1956 emlékezete a Magyarság Házában

Helyszín: Magyarság Háza (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.)
Időpont: 2013. október 21. hétfő, 17:00-20:00

A Magyarság Háza díjkiosztó ünnepséggel, kiállítással, valamint koncerttel emlékezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról, hiszen az ’56-os eseményeknek egyik fontos helyszíne volt a Műegyetem Hess András téri épülete, a Központi Diákszálló, az ún. „vári kollégium”. A kollégiumi diákok itt fogalmazták meg először az egyetemi viszonyokkal, szociális helyzetükkel kapcsolatos elégedetlenségüket, amely lassanként a rendszerrel szembeni elégedetlenség megfogalmazásáig terjedt.

17:00
A Rákóczi Szövetség díjátadó ünnepsége a Kárpát-medencei magyar diákok számára meghirdetett irodalmi pályázata kapcsán

A Rákóczi Szövetség által minden évben meghirdetett irodalmi-történelmi pályázatokból nem csak a hazai, hanem a külhoni ’56-os történéseket, megtorlásokat is megismerheti a hallgatóság az egykori résztvevőkkel készített interjúk és visszaemlékezések alapján.
A kiállítás megnyitóján részletek hangzanak el a díjnyertes irodalmi pályázatokból.

18:00
Fotó- és dokumentumkiállítás megnyitója

Archív fotókból és korabeli dokumentumokból összeállított tablókkal mutatja be az ’56-os eseményeket a Magyarság Háza kiállítása. A múltat felidéző tárlatot ugyanakkor a jelen fiatalsága is alakította: az 1956-os történésekkel kapcsolatos személyes élményeiket, érzéseiket a Rákóczi Szövetség pályázatára benyújtott és kiállított pályaművek részleteiből ismerhetik meg a látogatók.

A kiállítást megnyitja: Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A kiállítás megtekinthető 2013. november 4-ig, naponta 10-17 óráig.

18:30
Misztrál együttes koncertje: „Megkopott harangszó”

 

Fotó: BME levéltára