A rendszerváltás és a köztársaság kikiáltásának 30. évfordulója alkalmából dunántúli kerékpáros békekörútra indult pénteken az Országház elől Zelei József "békenagykövet".

A sportembert, aki útja során érint több, határ menti és határon túli magyarlakta települést is, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára indította útjára.

Zelei József, a tervek szerint október 23-án a budapesti Kossuth téren zárja a körutazást.

Jakab István az eseményen hangsúlyozta: Zelei József küldetése "mindannyiunk szívéhez közel áll", hiszen az emberek közötti kapcsolatok erősítése, a béke képviselete, a népek közötti barátság elmélyítése a célja.

Ez azt jelzi, hogy a felgyorsult, feszültségekkel terhelt világban is vannak emberek, akik önfeláldozóan képviselik hazájukat, és szükség van a közösségteremtő kezdeményezésekre és emberi hangra - fogalmazott a politikus.

Szalay-Bobrovniczky Vince arról beszélt, hogy a körút célja a magyar nemzet szellemi és lelki egyesítésének erősítése egyelőre a nyugati országrészben, illetve a határ mentén.

Jövőre hasonló békekörutat tervez a sportember a keleti országrészben is, annak érdekében, hogy "szellemi és lelki egészségben egyesüljünk" ismét lélekben a magyar nemzet keretein belül - tette hozzá.

A Miniszterelnökség támogatja a kezdeményezést és méltóképpen szeretnék fogadni a túra végén, október 23-án is a "békenagykövetet" - mondta a helyettes államtitkár.

Zelei József - aki az útja során találkozik a helyi közösségek képviselőivel - érinti Szentendrét, Visegrádot, Esztergomot, Komáromot, Győrt, Sopront, Kőszeget, Szombathelyt, Mohácsot, Kaposvárt, Szekszárdot és Székesfehérvárt. A határon túli települések közül ellátogat Révkomáromba, Kismartonba, Lendvára és Eszékre.

(MTI)