A szabadság soha nem öncélú
2018. október 23. 10:11

1956 azt tanítja számunkra, hogy a szabadság akkor nyer értelmet, ha céljainkon túllépve, félelmeinket meghaladva képesek vagyunk cselekedni hazánk jövőjének formálásában - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen.

A tárcavezető hangsúlyozta: a mai világ, időnként nemzetellenesnek tűnő kihívásainak, csak akkor tudunk megfelelni, ha megvédjük szuverenitásunkat, nemzeti méltóságunkat és egyetemes keresztény értékeinket.

Fotó: Kovács Zoltán

Ünnepi beszédében az agrárminiszter kiemelte, a forradalmunk és szabadságharcunk öröksége arra kötelez bennünket, hogy mi is a jövő felé forduljunk, formáljuk és tovább gyarapítsuk szellemi, lelki és nemzeti hagyományainkat. 

Nagy István szavai szerint 1956 hősei példát mutattak a hitért folytatott harcban, alázatosak voltak a hatalom gyakorlásában és könyörületet tanúsítottak minden egyes emberrel szemben. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország egy olyan ezeréves keresztény állam, amely soha nem tűrte az elnyomást, a diktatúrát, a zsarnokságot, az igazságtalanságot. Hozzátette: büszkén vállaljuk politikánk keresztény gyökerei és hagyományai között ezeket a gondolatokat.

Fotó: Kovács Zoltán

A miniszter kiemelte: „egy egészséges nemzet csak úgy lehet egy nemzeti közösség szerves része, ha soha nem adja fel szuverenitását, soha nem veszíti el nemzeti méltóságát.” Nagy István arra is emlékeztetett, hogy a forradalmat követő megtorlás visszahelyezte ugyan a régi hatalmat, de nem volt képes kiirtani a nép lelkéből a szabadság szellemét.

Fotó: Kovács Zoltán

A tárcavezető összesen 66 személynek adományozott állami elismerést az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából. Kovács Béla Díjban hárman, Pro Aquacultura Hungariae Díjban ketten részesültek. Horgászatért Érdemérem kitüntetést szintén ketten vehettek át. Életfa Emlékplakett Arany fokozatot öten, Ezüst fokozatot nyolcan, Bronz fokozatot pedig tízen kaptak.  Miniszteri elismerő oklevelet harminchat személy részére nyújtott át Nagy István.

Az esemény fotói itt érhetők el.

(AM Sajtóiroda)