1956 - Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón - ELŐZETES

Publikálva: 2016. október 23.


Országszerte megemlékezéseket, koszorúzásokat, este ünnepi koncertet, díszelőadást tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek, majd ugyanitt a díszünnepségen a magyar kormányfő és a lengyel államfő mond beszédet. A rendezvények miatt országszerte és a főváros több kerületét érintően is forgalomkorlátozások lesznek. (MTI 2016. október 23., vasárnap 4:44)

Magyarországon hatvan éve, 1956. október 23-án tört ki a forradalom és szabadságharc. A kormány az évforduló alkalmából emlékbizottságot hozott létre, és 2016-ot a Magyar Szabadság Évének nyilvánították.
   
A központi rendezvények a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. Szintén az Országháznál lesz délután A szabad Magyarországért című díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke mond beszédet.
   
Este a Papp László Budapest Sportarénában tartják meg a Szabadságkoncertet. A Magyar Állami Operaházban díszelőadás lesz, amelyen részt vesz Áder János, köszöntőbeszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
   
Az ünnepnapon ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, a 6-os és a 49-es villamos vonalán korhű járat közlekedik, és a korabeli hírekkel rikkancsok is járnak majd.
   
Ellenzéki pártok és civil szervezetek a fővárosban nemcsak megemlékezéseken vesznek részt, hanem megmozdulásokat is szerveznek.
   
A hétvégi rendezvények miatt országszerte és a fővárosban is több kerületet érintően lesznek forgalomkorlátozások a hétvégén.

Menü

Navigáció