Országszerte megemlékezéseket, koszorúzásokat, a Magyar Állami Operaházban este ünnepi díszelőadást, a sportarénában Szabadságkoncertet tartottak vasárnap az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján.(...) (MTI 2016. október 23., vasárnap 20:12)


A központi rendezvények a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődtek: Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László Házelnök jelenlétében felvonták Magyarország lobogóját.
   
A Kossuth téren délután tartott díszünnepségen Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok sohasem mondanak le a szabadságról. Szavai szerint azt köszönhetjük 1956 hőseinek, hogy még a magyar történelem legsötétebb éveiben is volt mire büszkének lenni.
   
Mint mondta, nem fogadható el, hogy az Európai Uniót egy modern kori birodalommá alakítsák, hogy a szabad európai nemzetek szövetségének helyébe egy európai egyesült államok lépjen. Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az "elszovjetesedéstől" - emelte ki Orbán Viktor.
   
A Kossuth tér közelében az Együtt szervezésében fütyüléssel akarták megzavarni a kormányfő beszédét. Hollik István, a KDNP képviselője délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a Kossuth téri megemlékezésen - amelyen az első becslések szerint 30-40 ezer ünneplő ember, köztük több száz lengyel vett részt - egy szűk, szélsőséges baloldali csoport megpróbálta megzavarni az ünnepet.
   
A rendőrség közleménye szerint a Kossuth térről négy embert állítottak elő garázdaság miatt.
   
Andrzej Duda lengyel elnök ünnepi beszédében kiemelte: a magyarok mindig a barátaik voltak és a legnehezebb pillanatokban is mindig számíthatnak Lengyelországra.
   
A központi rendezvények zárásaként a Papp László Budapest Sportarénában Szabadságkoncertet, a Magyar Állami Operaházban díszelőadást rendeztek.
   
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőbeszédében kiemelte: magától nem győz az igazság, a szabadságért, a nemzeti önrendelkezésért, a jogállamért meg kell küzdeni. Azt mondta: Magyarországon 1989-ig az áldozatok voltak a bűnösök és a gyilkosok voltak a hősök; ez 27 éve másképpen van, még akkor is, ha a gyilkosok nem bűnhődtek meg.
   
Trócsányi László igazságügyi miniszter Szegeden arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom nem a múlté, hanem a jövőé. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karcagon kiemelte: a magyarságnak kell a saját sorsát alakítania, csak egy egységes nemzet tud alakítani történelmet, akár világtörténelmet is.
   
Simicskó István honvédelmi miniszter az újbudai önkormányzat '56-os megemlékezésén azt hangsúlyozta, hogy a magyarok történelmük során sokszorosan megfizették már a szabadságuk árát, ám ezt a szabadságot meg is kell védeni. A magyaroknak sokat köszönhet a világ, hiszen 1989-1990-ben a kétpólusú világ lebontásában elévülhetetlen érdemeket szereztünk és azt szeretnénk, ha a nemzetközi közgondolkodásban továbbra is ez lenne a kép a magyarokról.

(...)