Boross Péter szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepe még soha nem volt olyan emelkedett és széleskörű, mint most. A volt miniszterelnök a 60. évforduló alkalmából Budapesten, a Műegyetem rakparton lévő 1956-os emlékműnél tartott megemlékezésen mondott beszédet szombaton. (Budapest, 2016. október 22., szombat - MTI)

A Nemzeti Örökség Intézete és a Szabadságharcosokért Közalapítvány szervezésében rendezett megemlékezésen Boross Péter méltatta, hogy az egész országban programokkal, emlékezetfrissítő, ifjúság-tanító rendezvényekkel ünneplik október 23-át. Nem volt eddig még ilyen széles körű az ünnep, és jólesik nekünk, hogy ez a 60. évforduló méltónak ígérkezik a szabadságért annyi vért ontott, sokat szenvedett nemzet számára - tette hozzá a volt miniszterelnök, a közalapítvány elnöke. Óriási jelentőségű ez a nagy megmozdulás, hogy "mégsem igaz, hogy elfelejtették, nem igaz, hogy elfeledkeznek rólunk" - fogalmazott.

Boross Péter aggodalommal szólt azokról a szervezkedésekről, amelyeknek célja megfogalmazása szerint az, hogy megcsúfolják a vasárnapi nemzeti ünnep főrendezvényét. "Nekünk (...) figyelmeztetünk kell az utánunk jövőket, hogy ez nem új a magyar történelemben, (...) átéltük már Károlyit, Kun Bélát, Rákosit" - mondta.

A szónok kitért arra, hogy miközben Magyarországon október 23-át ünneplik, "egy nagyhatalom külügyminisztériumának helyettes szóvivője pedig a sajtószabadságért aggódik Magyarországon". "És kiállították a Népszabadság utolsó számát valahol Washingtonban" - fűzte hozzá. - Nem kellene összeállítanunk egy-két kiragadott tételt az amerikai imperialisták gaztetteiről, és azt is bemutatni?" - sorolta.

Boros Péter azt mondta: bántja az igazságérzetet, nemzeti önérzetet, hogy ilyen hírek jelennek meg a médiában. Az ünnepség 1956-os eseményeket megélt résztvevőihez fordulva megjegyezte: fontosnak tartja, hogy az ifjúságban is tudatosul, "miért vagyunk mi a szabadság népe". Mint mondta, tudatosítani kell, hogy "igenis büszkék és rátartiak vagyunk" a mindenáron megmaradás képességére. Azért maradtunk meg, mert szabadságharcaink és közte 1956 üzenete mindig alkalmat adott arra, hogy felemeljük a fejünket - hangoztatta.

A szónok arra kérte az ünnepség résztvevőit, legyenek büszkék arra, ahogyan a magyar nemzet most viselkedik. "Ha ártó szándékot láttok, akkor vegyétek azt is figyelembe, hogy elmúlnak az idők" - figyelmeztetett. Boross Péter rámutatott: "a szellemi rendszerváltoztatás nehezebb, mint az anyagi, fizikai, gazdasági, pénzügyi, az idáig is tart, és még egy darabig. De megtörténik, mert megtanultunk a történelem során talpra állni".

A megemlékezésen állami és társadalmi szervezetek képviselői főhajtással rótták le tiszteletüket. A megemlékezés után történelmi emlékhelyet jelölő sztélét avatnak a Műegyetem főbejáratánál.